Gastvrijheid

Steeds meer mensen kiezen ervoor om zich tijdelijk terug te trekken uit hun drukke leven, om dat te beleven waar de geest behoefte aan heeft: stilte, rust en gebed. De unieke situering van onze abdij in het landschap stimuleert ook de inkeer.

Rust & stilte

De kloosterpoort staat dus altijd open voor gasten die bereid zijn de regels te respecteren. Regels die rust en stilte waarborgen, zowel tijdens de dag als ’s avonds en ’s nachts. Ons belangrijkste aanbod is en blijft onze levenswijze. We bieden een ervaring van leven in gemeenschap aan. Door als gast de dag van de monniken te volgen, viert men samen de liturgie en ervaart men samen de stilte. Wij stellen het op prijs wanneer gasten deelnemen aan onze dagorde en de liturgische vieringen.

Ten aanzien van de achtergrond van onze gasten maken wij geen selectie vooraf. Naast de vele kerkelijke mensen, van verschillende gezindten, zijn ook gasten welkom zonder duidelijke godsdienstige profilering die onze levenswijze willen leren kennen. Hou er rekening mee dat er soms veel verblijfsaanvragen zijn. Dan werken we met een wachtlijst om iedereen aan de beurt te laten komen.

… als onderdeel van het Cisterciënzerleven

Gasten ontvangen binnen de abdijmuren is gebaseerd op wat Benedictus in de zesde eeuw al schreef in zijn regel voor monniken: “Alle gasten die aankomen, moeten worden ontvangen als Christus zelf, want Hij zal eens zeggen: Ik kwam als gast en gij hebt Mij opgenomen…”. (Uit: regel van St. Benedictus, hoofdstuk 53)

Ook in de constituties van de Cisterciënzerorde van de Strikte Observantie (ocso) wordt hier veel aandacht aan gegeven: “Afhankelijk van omstandigheden van plaats en tijd zal elk klooster de traditie levend houden gasten en behoeftigen als Christus te ontvangen. Met eerbied en hartelijkheid onthalen de broeders hen die door Gods voorzienigheid naar het klooster worden geleid, zonder dat deze dienst inbreuk maakt op de monastieke sfeer. Gasten die in het klooster hun gebedsleven zoeken te verdiepen, mogen rekenen op de hulp van de communiteit. Volgens Gods plan zijn de kloosters heilige plaatsen, niet alleen voor geloofsgenoten, maar voor alle mensen van goede wil.”

Ontvangst van groepen

Naast de gasten die bij ons komen voor een individuele retraite, voor rust of voor stilte, verblijven ook geregeld groepen in ons gastenhuis. In het jaarprogramma zijn er verschillende begeleide thema’s voor groepen voorzien binnen het veld spiritualiteit, meditatie en sesshins.

Gastvrijheid

{

Vergeet de gastvrijheid niet; door haar hebben sommigen zonder het te weten engelen onthaald.

- Hebr 13,2

Adres

Rucphenseweg 38
4882 KC   Klein Zundert

Telefoon

Abdij / Winkel:
0031 (0)76 597 42 51

Gastenhuis:
Bereikbaar wo - vr
09:30 - 10:30 u / 18:30 - 19:30 u
0031 (0)76 597 86 10

Openingstijden Abdijwinkel

Maandag: Gesloten
Dinsdag - Zaterdag: 14:15 - 16:45 u
Zondag na de eucharistieviering: 11:00 - 11:50 u

© Abdij Maria Toevlucht 2024

Webdesign door Visual4All